neděle 10. května 2020

10.5.2020

Přírodověda

Vápenec a další nerosty

Uhlí je nerost. Také vápenec je nerost. Má nejčastěji šedou, bělavou, nebo trochu nažloutlou barvu. Vznikl jako uhlí už před mnoha miliony let. Nevznikl z rostlin, ale ze zvířátek, která mají svá tělíčka v ochranných vápenitých pouzdrech, jako škeble nebo hlemýžď. Když zvířátka zemřela, zůstaly jejich domečky na dně pravěkých moří. Přešly věky a vrstva schránek mrtvých živočichů se změnila v pevný kámen - vápenec. Pak pravěké moře ustoupilo a vápenec se dostal na povrch. Lidé ho začali těžit. Je potřeba v cementárnách při výrobě cementu, ve vápenkách se z něh vyrábí vápno, které se dává do malty při stavbě domů. Sopečnou činností přeměněnému vápenci říkáme mramor. Z mramoru sochaři vytesávají sochy a kameníci ho potřebují při výrobě náhrobků a obkládají se s ním domy.
Kamenná sůl je bezbarvý nerost. Když se rozemele na prášek, je bílá. Člověk sůl potřebuje k životu. Těží se v solných dolech, nebo se odpařuje z mořské vody.
Dalším nerostem je železná ruda. Z té se ve vysokých pecích vyrábí železo, které potřebujeme na výrobu různých předmětů.

Přečti si článek a odpověz ústně na otázky.

1. Jaké znáš nerosty?
2. Na co potřebujeme vápenec?
3. Z čeho se vyrábí železo?

Žádné komentáře:

Okomentovat