sobota 4. dubna 2020

4. příspěvek: Přírodověda

Přírodověda

Co je to půda:



Povrch země tvoří voda a pevnina. Někdy se také říká moře a souš. Pevninu pokrývá na mnoha místech Země půda. Co je to vlastně půda? Co si pod tímto slovem představujeme?

Půda je mělká, svrchní vrstva země, která vznikla zvětráním skal a rozkladem zbytků rostlin a živočichů. Prostě působením deště, větru, slunečních paprsků se skály rozpadly na kameny a kaménky, kaménky na písek.

Tomuto rozpadu se říká zvětrávání.

Půda je tedy složena z jemných částeček hlíny, zrneček písku, drobných kaménků a humusu. Co je to humus?

Humus je tmavě zbarvená část půdy, která vznikla rozpadem odumřelých rostlin a rozpadem těl mrtvých živočichů. Na podzim spadne ze stromů listí, shnije a rozpadne se. Pod zemí mají rostliny tisíce kořenů, které s rostlinou umírají a rozpadávají se. Hnijí a rozpadávají se celá těla rostlin a živočichů. Takový je život. Na jeho začátku je zrod, na jeho konci smrt a rozpad. Nic se však v přírodě neztratí. Rozpadlá těla rostlin a živočichů se stanou výživou nových rostlin a nových živočichů.

Půda na území České republiky je rozdílná. Někde je půda úrodná, obsahuje dostatek humusu, a tak se na ní pěstují rostliny náročné na živiny. Například řepa cukrovka. Jinde je půda chudší a pěstují se na ní rostliny méně náročné na živiny. Například brambory.

Rozlišujeme tři základní druhy půd – půdu písčitou, jílovitou a hlinitou.

Písčitá půda má málo živin, snadno vysychá a když ji zemědělci pohnojí, voda z ní živiny rychle vyplaví. Říká se jí „žravá půda“ a nebývá moc úrodná.

Jílovitá půda obsahuje hodně těžké hlíny, které se říká jíl. Jíl nasákne vodu, drží ji a když vyschne, tvoří se na půdě tvrdý škraloup. Jílovitá půda se špatně zpracovává. Škraloup brání přístupu vzduchu.

Nejlepší a nejúrodnější je půda hlinitá. Obsahuje dostatek humusu a snadno se obdělává. Když s ní lidé dobře pracují, udrží přiměřeně dlouho vodu a vzduch. Takové půdy jsou nejvíc v nížinách. V Čechách například v Polabí, Na Moravě, na Hané.

Aby se rostlinám dobře dařilo, musí půda obsahovat dostatek vzduchu, vody a živin. Nemá-li dostatek živin, musí se hnojit.


K výživě rostlin se používá hnůj, stelivo spojené s výkaly a močí hovězího dobytka.

Aby byla půda dobře provzdušněná, musí se kypřit. Nejjednodušším kypřicím nástrojem je obyčejná motyka. Z ní se vyvinuly nejrůznější polní kypřicí zemědělské nástroje a stroje. Ke kyprosti půdy přispívají i živočichové, například žížaly nebo krtkové. Ti půdu hnojí také svými výměty. Přírodovědec Darwin napsal, že každá půda několikrát prošla tělem žížal. Půda musí být přiměřeně vlhká. Sucho, ale ani nadbytek vody rostlinám neprospívá.

Otázky
1.    Co je to půda?
 
2.    Jak vzniká humus?

3.    Která půda je nejlepší?

4.    Čím půdu kypříme?

Žádné komentáře:

Okomentovat